Villa Metsähaka

Projektin nimi — Villa Metsähaka
Projektityyppi — Pientalo
Sijainti — Naantali
Vuosi — 2012 – 2014
Koko — 180+50 m2
Suunnittelijat — Jouni Lehtonen, Arkkitehti SAFA

Hankkeen kuvaus

Villa Metsähaka sijaitsee Luonnonmaan saarella Naantalissa. Tontti sijaitsee viheralueen ranta-alueella metsien ympäröimänä. Alue on luonnonkaunis, maalaismainen ja lähietäisyydellä sijaitsee maatalojen lisäksi paljon loma-asuntoja.

Villa Metsähaka avautuu metsäisestä rinteestä kohti lounasta ja ilta-aurinkoa. Aamuaurinko herättää makuuhuoneessa, päivällä aurinko paistaa yhteistiloihin ja ilta-auringossa voi saunoa. Rakennus rakennettiin kalliomuotojen väliin, säästämällä luonnolliset kalliopinnat. Pihalta voi ihailla rakennuksen olohuoneen läpi rantaniityn maisemaa. Olohuoneesta maisemat avautuvat panoraamamaisesti ympäristöön.

Talo on rakennettu tontin omista puista, paikalla hitaasti kasvanut puusto luo nykyään vankan rakenteen talon rungolle. Puut on kaadettu, kerätty ja sahattu tontilla rakennusmateriaaliksi. Rakennusmateriaaleja ja rakenteita suunnitellessa on kiinnitetty huomiota edullisiin mutta kestäviin materiaalivalintoihin, valitsemalla mahdollisimman pitkäikäisiä, ekologisia ja energiatehokkaita rakenteita ja materiaaleja. Pääjulkisivumateriaaliksi valikoitui huoltovapaa ja pitkäikäinen lehtikuusi.

Rakennuksessa on monia poikkeuksellisen hyviä ratkaisuja, joiden ansiosta sen hiilijalanjälki jää hyvin alhaiseksi. Talo on yksinkertaisuudessaan hyvin ekologinen ilman erikoisratkaisuja.

Project name — Villa Metsähaka
Typology — Detached house
Location — Naantali
Year — completion 2012 – 2014
Size — 180+50 m2
Design team — Jouni Lehtonen, Architect SAFA

Project description

Villa Metsähaka is located on Luonnonmaa Island in Naantali. The plot is located in a green area at the waterfront and is surrounded by forests. The area is beautiful natural countryside and has a lot of holiday homes in addition to farmhouses.

Villa Metsähaka opens to the south-west and in the direction of the evening sun from the forest slope. The morning sun shines in to the bedroom, during the day the sun shines in the common areas and in the evening sun you can take a sauna. The building was built between rock formations, saving existing rock surfaces. From the yard you can see the scenery of the shore directly through the living room. The living room offers panoramic views of the surroundings.

The house is built on the plot’s own trees, and the slow-growing trees on the site nowadays provide a solid structure for the house body. The trees are felled, collected and sawn on site for construction material. When designing construction materials and structures, attention has been paid to affordable but durable material choices, choosing the most durable, ecological and energy efficient structures and materials. Maintenance-free and long-lived hardwood was selected as the main facade material.

The building has many exceptionally good solutions that keep its carbon footprint very low. The house is very ecological in its simplicity without any peculiar solutions.