Talo Palokärki

Projektin nimi — Talo Palokärki
Projektityyppi — Pientalo
Sijainti — Lounatuuli, Naantali
Vuosi — Valmistumisvuosi 2019 – 2022
Koko — 130 m2
Suunnittelijat — Jouni Lehtonen, Arkkitehti SAFA

Hankkeen kuvaus

Talo Palokärki on suunniteltu Naantalin asuntomessujen alueelle. Luonnonmaa on alueellisesti hyvin arvostettua ja luonnoltaan kaunista asuinaluetta. Rakennettu lähiympäristö koostuu vanhoista maataloista, mökeistä sekä Kultaranta Golfin läheisyyteen rakentuneista asuinalueista. Tontti 6 avautuu korkealta mäen rinteestä kohti lounasta, ilta-aurinkoa ja matalahtea. Tontin ympäristö on rakentamatonta kallioista metsämaisemaa. Tontti on asuntomessualeelle laaditulla kaava-alueella ja se on osa korttelikokonaisuutta, jossa edellytetään yhteisjärjestelyjä energian käytön suhteen.

Talo Palokärjen suunnittelun lähtökohtana oli pariskunnan tarpeisiin soveltuva kompakti ja ekologinen pientalo. Rakennusta suunniteltaessa halusin luoda mielenkiintoisen tilojen sarjan kuljettaessa etuovelta takapihan terassille. Etupihalle sijoittuu aamuaurinkoon avautuva, suojaisa atriumpiha. Sisäänkäynti, osa asuintiloista ja ruokailutilat kietoutuvat vehreän atriumpihan ympärille. Keittiön ruokapöydästä avautuu näkymä suoraan aamuauringon suuntaan. Olohuone, makuuhuone ja sauna on haluttu avata kalliorinteeltä ilta-auringon suuntaan aukeaviin maisemiin. Olohuoneen yhteyteen, talon keskelle on sijoitettu varaava takka.

Rakennuksen runko on puurakenteinen ja julkisivujen pääasiallinen materiaali on puu. Puurakentaminen säästää luonnonvaroja, puun käyttö sitoo hiiltä ja puu on uusiutuva rakennusmateriaali. Rakennuksen elinkaaren lopussa puutuotteet voidaan kierrättää tai muuttaa energiaksi. Julkisivun päämateriaaleina ovat käsittelemätön Sipearian lehtikuusi sekä mustaksi käsitelty vaihteleva kuusipaneeli. Lehtikuusta käytetään myös terassien pinnoissa. Katoksi valittiin viherkatto, joka auttaa hulevesien hallinnassa, parantaa lämmöneristystä ja viilentää helteellä. Tämän lisäksi se toimii samalla myös hiilinieluna rakennuksen katolla. Pihojen kulkureitit on päällystetty luonnonkivillä, muutoin piha-alueet pyritään säilyttämään mahdollisimman luonnonmukaisina. Rakennusmateriaaleja ja rakenteita valittaessa on kiinnitetty huomiota kestävään kehitykseen, valitsemalla mahdollisimman pitkäikäisiä, ekologisia ja energiatehokkaita rakenteita ja materiaaleja.

Rakennus on luonnonläheinen, omaleimainen ja hillitty, jossa on pieni vivahde Luonnonmaalle tyypillistä mökkimäisyyttä.

Project name — The Black Woodpecker House
Typology — Detached house
Location — Lounatuuli, Naantali
Year — Completion 2019 – 2022
Size — 130 m2
Design team — Jouni Lehtonen, Architect SAFA

Project description

The Black Woodpecker House will be built for and featured in the Naantali 2022 Housing Fair. Luonnonmaa, Naantali is a residential area held in high regard. It’s an island in the Turku archipelago filled with plush forests and beautiful seaside views. The built environment comprises of old farmhouses, summer houses and residential areas. The area is also home to the recently built Kultaranta golf resort and the president’s summer retreat.

The plot opens from a high hillside slope toward south-westerly Matalahti Bay and the evening sun. The plot is surrounded by an unbuilt rocky forest landscape. The local municipality have developed zoning plans and have set requirements for communal arrangements for energy use.

The design of the house was based on a compact and eco-friendly house adapted to the needs of the couple. When designing the building, we wanted to create an attractive series of spaces throughout the building. The front of the house is equipped with an atrium that lets in the warmth of the morning sun. The entrance, part of the open living and dining area are surrounded Siberian Larch clad patios. The kitchen dining table has a direct view of the morning sun. The living room, bedroom and sauna are open to the evening sun from the slope. We placed the living room, complete with a heat retaining fireplace right in the centre of the home.

The house is a timber framed building with vertical untreated Siberian Larch and black varnished spruce cladding. The use of timber in construction is an eco-friendly choice. Responsibly sourced timber is a renewable building material that binds carbon for a long time. Wood is also a conscientious building material, since at the end of the component’s life span it is easily recycled or converted to energy.

A green roof was chosen for the roof´s to help rainwater management. The choice was made due to the roofs improved thermal efficiency, keeping the heat inside during the winter and outside during the summers. With the exception of natural stone pathways, the landscaping is designed to retain as much of the natural appearance of the area as possible.

This project allowed us to make use of long lasting, ecological and energy efficient material and design choices. The building is close to nature, distinctive and restrained, with a slight nuance of cottage feeling.